K-Taping

Wat is K-Taping

Kinesio Taping vindt zijn oorsprong in Japan en werd ontwikkeld vanuit de gedachte dat beweging en spieractiviteit essentieel zijn om gezondheid te behouden of te herstellen. De achtergrond gedachte is, dat spieren niet alleen nodig zijn voor beweging, maar daarnaast ook bepalend zijn voor bijvoorbeeld de bloed- en lymfecirculatie en de lichaamstemperatuur. Als spieren niet goed functioneren, kan dat dus een scala van klachten en aandoeningen geven.
Hoe werkt de kinesio tape?
De unieke eigenschappen van de kinesio tape in combinatie met de kinesio techniek, geven de mogelijkheid om het lichaam te beïnvloeden. Hier een eenvoudige uitleg van het belangrijkste mechanismen.

Wanneer een spier of gewricht overbelast of gekwetst gaat de omgeving zwellen en ontsteken. Deze zwelling bestaat uit bloed (interne bloeding door de kwetsuur) en andere vloeistoffen. Het overtollige vloeistof zou door het lymfesysteem moeten afgevoerd worden maar indien er ontsteking is, zal deze het lymfesysteem samen drukken en kan het zijn job niet meer doen. Dit kan leiden tot een uitbarsting van de ontsteking en de pijn. Dit zal de prestatie beperken en het genezingsproces vertragen.

Wanneer een kinesio tape aangebracht wordt op de huid, over de ontstoken regio,zal de stretch in de tape lichtjes de huid liften en dus ruimte creëren tussen de huid en de ontstoken weefsel. Dit verminderd de druk op zowel de bloedbaan als het lymfebaan en verhoogd de circulatie van beide vloeistoffen. De verhoging van bloed circulatie bevorderd de levering van zuurstof en voeding aan het beschadigde weefsel en versneld zo ook het genezingsproces. Het verbeterd ook het lymfatisch susteem en verminderd dus de zwelling die op zijn beurt de druk verminderd. De pijn receptoren geven deze info onmiddellijk door en dit vertaald zich in verminderde pijn.

De Tape

Er wordt gebruik gemaakt van een elastische, katoenen tape, met een anti-allergische lijmlaag. De lijmlaag is in een speciaal patroon aangebracht, zodat het materiaal ventileert. Daardoor wordt de tape goed verdragen, zelfs bij langdurige toepassing. Bij zorgvuldig gebruik komen huidirritaties zelden voor. De tape is tot 140% rekbaar, wat vergelijkbaar is met de rekbaarheid van de huid. Ook de dikte en het gewicht van de tape zijn vergelijkbaar met de huid. De tape kan zo een soort "tweede huid" vormen.
De tape wordt zodanig aangebracht dat de opperhuid wordt opgetild, waardoor het volume van de tweede huidlaag met daarin de haarvaatjes groter wordt. Hierdoor ontstaat een betere doorbloeding, waardoor afvalstoffen sneller worden afgevoerd en voedingsstoffen sneller worden aangevoerd. Bovendien wordt door de "liftende werking" de druk op de zenuwen minder.
De tape kan meerdere dagen worden gedragen en is waterbestendig. Door aangedane spieren op deze manier te behandelen, wordt het lichaamseigen herstelproces geactiveerd. Door gebruik te maken van verschillende tapetechnieken, kunnen diverse effecten bereikt worden.
Bronvermelding : Fysiotape te Enschede

Voordeel van de tape:

De enige functie van traditionele tape is een harde steun, een immobilisatie van de regio en een beperking van de beweging om verder kwetsuren te vermijden. Kinesio tape heeft door zijn elasticiteit het kenmerk dat hij dynamische steun geeft en de spieren en gewrichten beschermt. Hij laat een veilige functionele bewegingsruimte toe. De tape geeft dus de mogelijkheid om de spierenbeweging toe te laten en het genezingsproces te versnellen.
Enkele voordeel van de tape:
 • Vermindert de pijn
 • Vermindert de zwelling en de ontsteking
 • Voorkomt en/of verlost spasmes en krampen
 • Sneller recuperatie van overbelaste spieren
 • Geeft ondersteuning zonder beperking van mobiliteit
 • Laat toe verder te trainen
 • Verbetert het evenwicht tussen spiertoniciteit
Toepassingsgebied van Kinesio Taping

Abnormale spierspanning: teveel en te weinig spanning. De beoogde werking is gericht op het terugbrengen van de juiste spanning, door de aanleg van de tape over deze spiergroepen heen in verschillende trekrichtingen aan te leggen.
Nabehandeling van blessures: een verstuiking of verzwikking of algemeen gezegd na een weefseltrauma.
Houdingscorrecties, behandeling van klachten door overbelasting: deze kan vele oorzaken hebben, bijvoorbeeld door pijn en/of te veel of te weinig spierspanning.


 • Indicaties
 • spier- en gewrichtsklachten;
 • bekken problemen;
 • nabehandelen van blessures, zwellingen, verstuikingen, kneuzingen;
 • ontstekingen reduceren;
 • pijnbestrijding;
 • fibrotisch weefsel;
 • (verkleefde) littekens;
 • klachten door overbelasting;
 • houdings- en gewrichtscorrectie en stabilisatie;
 • lymfe-oedeem.
 • Wat is Lymfetaping

  Lymfe is een helder vocht dat circuleert in en rondom de weefsels van het lichaam. Via lymfevaten en lymfeknopen worden afvalstoffen uit de weefsels weggevoerd. Lymfe-oedeem ontstaat wanneer de transportcapaciteit voor de afvoer van de lymfe niet toereikend is.

De podoloog is het aanspreekpunt voor problemen met het bewegingsapparaat van ons lichaam.
Aarzel dus niet om ons te contacteren, wij geven u een advies op maat.